Reizen naar Zuid-Afrika met kinderen.... oftewel The nightmare before Christmas!

Vrijdag brachten we Jules en mijn ouders naar het vliegveld van Zaventem want ze vertrokken voor een prachtige reis naar Zuid-Afrika.
We waren ruim op tijd en checkten vlot in. Daarna namen we afscheid aan de gate en gingen op weg om Lily op te halen.


Onderweg naar huis belde mijn moeder volledig over haar toeren dat ze het vliegtuig niet op mochten. Ze hadden geen geboortecertificaat van Jules bij.

Ik vroeg dit certificaat al ruime tijd op voorhand aan bij de stad Antwerpen maar had het nooit gekregen. Twee weken geleden belde mijn moeder me op om te vragen of ik dit had. Volledig in paniek deed ik terug een aanvraag online. Online, want volgens de website van de stad was dit de enige mogelijkheid om dat aan te vragen. Nadien keek ik ook nog eens op de website van buitenlandse zaken of er nog documenten waren die ze nodig hadden (Paspoort, kids ID en toestemming van de ouders had ik al)
Op die normaal gezien toch betrouwbare website stond zeer duidelijk dat kinderen onder de twaalf jaar enkel een paspoort en kids ID nodig hebben voor Zuid Afrika. Dat stelde me gerust en deed me niet meer denken aan het geboortecertificaat dat weeral, voor de tweede keer niet in de bus viel.

Terug naar vrijdag. We reden onmiddellijk naar Zaventem, maar het kwaad was al geschied. De bagage werd onmiddellijk van het vliegtuig gehaald en daar stonden ze. Jules huilde tranen met tuiten. Die avond werd nog gezocht naar oplossingen. We werden ook geïnformeerd dat het stadhuis op zaterdag open was. Mijn ouders reden onmiddellijk zaterdagochtend naar daar voor het geboortecertificaat dat ze zo waar op tien minuten in handen hadden. Tien minuten!!!! De vrouw achter de balie zei er nog bij dat dit dus regelmatig gebeurt. 

Ze belden naar het callcenter van Ethiopian Airlines voor een andere vlucht. Zij raadden aan om naar de vlieghaven te gaan en te wachten. Wachten op mensen die niet zouden komen opdagen. Een hopeloze zaak tijdens de kerstperiode en overboekte vluchten. Ondertussen informeerden ze bij Connections voor eventueel een andere bestemming maar ook dit was een hopeloze zaak. Totdat die vriendelijk mevrouw eraan dacht om eventueel vanuit een ander vliegveld te vertrekken. Ze bracht hen naar KLM en daar was de oplossing. Zondagochtend vertrekt er een rechtstreekse vlucht naar Zuid Afrika.
Prijskaartje: 1000€ per persoon EXTRA op de reeds betaalde en verloren vlucht.
SLIK!

Ze boekten de vlucht en zitten ondertussen in Zuid -Afrika. 
Het vele onnodige verloren geld zijn we volgend jaar weer vergeten. De reis is een aandenken voor het LEVEN!!!

Ik mailde ondertussen al naar buitenlandse zaken om alstublieft die verkeerde informatie van hun website te halen. Zij lieten mij ondertussen weten dat hun informatie klopt en kinderen onder de 12 jaar geen geboortecertificaat nodig hebben....
Is Ethiopian Airlines in fout?
Of klopt de informatie van buitenlandse zaken niet?


Jullie zullen denken: "Waarom belden ze niet naar de ambassade?" Of "Waarom ging je niet onmiddellijk naar het stadhuis nadat je het eerste certificaat niet kreeg?"

Wel, daar is het nu allemaal te laat voor. Wat gebeurd is, is gebeurd!

Fijne reis lieve Jules, Oni en Popi! Hopelijk zien jullie the Big Five! 

Dikke kussen XXX

P.S.: Ik publiceer dit verhaal om er voor te zorgen dat andere mensen die op reis gaan met kinderen niet hetzelfde meemaken. Voor dezelfde vlucht hadden andere mensen exact hetzelfde voor.


Reacties

 1. Hooo, wat een stress! Ik ben blij voor Jules dat alles in orde gekomen is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een drama! Zo zie je maar dat de instanties niet goed op elkaar zijn ingespeeld. Zo hadden wij ooit een probleem met onze dochter deze door de douane te krijgen (op de terug weg!) Ze leek niet meer op haar foto van haar ID! Nogal logisch wanneer je bedenkt dat de pasfoto genomen was met 6 weken en zij toen inmiddels 3 jaar was. Zo moet je volgens de staat een geldig legitimatiebewijs hebben (ID) met lijkende pasfoto. Bij terugkomst ook de (Nederlandse) gemeente om info gevraagd en die beweerde dat dit absoluut niet hoefde. Rara welke instantie moet je dan aanhouden? Ik heb besloten om de douane maar aan te houden. Ik wil niet weer bij de douane vast komen te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat erg, ik kan me de frustraties en stress goed voorstellen, er zo naar uitkijken alles geregeld hebben en dan dit.. succes met het verwerken want het zal nog wel even steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. inderdaad heel erg jammer. Moeilijk uit te maken wie nu wel of niet gelijk heeft, is de luchtvaartmaatschappij te streng of buitenlandse zaken niet op de hoogte... Wie zal het zeggen. Gelukkig was er geld om de reis toch aan te vangen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wow! daar zou ik toch ook niet mee kunnen lachen. En spijtig dat ze dat daar zo vaak voorhebben blijkbaar en dat niemand er iets aan doet qua communicatie!! Niemand buiten jij dan, dat verdient een pluim :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn god wat een verhaal! Ik zou ook even ontzettend hard vloeken, vooral om het gebroken hart van de zoon en het extra geld dat je ouders kwijt waren. Gelukkig zal de ervaring dat in het niets doen verdwijnen en zijn ze toch kunnen vertrekken, oef!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh jee, wat erg dat het zo chaotisch moest verlopen. Hopelijk hebben ze wel een knaller van een reis!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo,

  We hebben een uurtje geleden net hetzelfde voor gehad :( Geboekt bij Airstop in mei vorig jaar en geen bericht gehad over extra benodigde geboortecertificaat. BA liet ons niet op de vlucht, ook niet met Kids-ID. Iemand enig idee hoe we alsnog zouden kunnen vertrekken?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo,

  We hebben een uurtje geleden net hetzelfde voor gehad :( Geboekt bij Airstop in mei vorig jaar en geen bericht gehad over extra benodigde geboortecertificaat. BA liet ons niet op de vlucht, ook niet met Kids-ID. Iemand enig idee hoe we alsnog zouden kunnen vertrekken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jimmy, zo snel mogelijk naar het gemeentehuis gaan waar de kinderen geboren zijn. Zij kunnen het certificaat maken. In Antwerpen was dat op 5 minuten in orde. Ze zijn twee dagen later kunnen vertrekken. Natuurlijk wel veel geld verloren. De terugvlucht hebben ze terugbetaald gekregen. Hopelijk komt het nog in orde.

   Verwijderen
 10. Misschien kan je ook nog eens mailen naar buitenlandse zaken. Ze kennen mijn verhaal al, volgens hen is het niet verplicht.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Tutorial: knoophaarbandje in vijf stappen

Het is hier stil....

The perfect summerdress IV